keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Saako tästä edes puhua

Rahasta siis, häiden järjestelyn yhteydessä. Nyt kuulkaas ottaa rehellisesti päähän tämä suomalaisten ihmeellinen negatiivisuus ja "toisen onni on minulta pois"-asenne. Mitä ihmettä sitten jos morsian hankkii merkkikengät hääkengiksi, haluaa panostaa omaan ulkonäköönsä ja ei tingi häiden ruokatarjoilusta. Keneltä ihmeeltä se on pois? Miksi jokaisesta asiasta pitää löytää aina negatiivinen sävy ja olla salaa kateellinen, vaikkei sille ole kenelläkään mitään syytä. Ei kai kukaan halua olla ilkeä tahallaan? Jatkuva itsensä vertailu muihin on henkisesti todella uuvuttavaa. Itsehän me teemme omat päätöksemme kulutusjuhlasta ja niiden takana on seisottava. Mistään ei saisi puhua, häistä kertominen koetaan pröystäilyksi ja hääpuvun teettäminenhän se vasta turhaa onkin yhtä päivää varten. Miksei osata asettua toisen kenkiin ja iloita?

Onneksi olen oppinut ajattelemaan itse. Mitä minä haluan ja mikä minusta tuntuu hyvälle. Olen myös oppinut kuuntelemaan itseäni ja jättämään muiden mielipiteet taka-alalle, vaikka aina ei siihen pysty. Näiden asioiden oppimisen jälkeen perus arki ei ole uuvuttavaa suorittamista vaan nautin joka hetkestä, jopa niistä kurjista. Vaikka toivonkin joskus että häät olisi pian, olen varma että kadun ellen osaa elää nyt. Niin ja siitä rahasta. Ei se tee onnelliseksi, mutta joissain tilanteissa se auttaa. Sen tiedän ettei siitä ainakaan haudassa paljoakaan nauti.
Vaikka tämä teksti on sävyltään valittava, toivon että jokainen kevätväsymyksessä tuskaileva miettii miten parantaa omaa ja myös toisen elämää. Sillä tästä lähtien tämä tuleva morsian aikoo panostaa enemmän omaan ja läheisteni hyvinvointiin! Minä uskon karmaan ja siihen, että sitä saa mitä tilaa. Mikäli joku siitä huolimatta jatkaa lyttäämistä, voi hän poistua näköpiiristä kokonaan.

Onneksi te muut blogimorsiot olette ihmeellinen yhteisö <3 Kiitoksena teille Tom Hiddlestonista kuva, joka olisi muuten tuleva aviomieheni, mutta nykyinen ehti kosia ensin.

16 kommenttia:

 1. Kateellisuus taitaa kuulua ihan suomalaisten perusluonteeseen :D
  Mutta teet sitten niin tai näin, arvostelijoita löytyy aina! Asia mihin voi kuitenkin aina itse vaikuttaa on se miten niihin toisten reaktioihin suhtautuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on valitettavan totta!
   Toisten reaktioihin osaa jo suhtautua ja sanoma riippuu paljon myös sanojasta. Jotkut eivät tarkoita pahaa, mutteivat ajattele yhtään myöskää mitä sanovat. Pitäisi vain uskaltaa sanoa toiselle että nyt ei tuo tuntunut hyvältä...

   Poista
 2. Saa ja pitää puhua ja kateellisilla valittajilla saa pyyhkiä lattiaa. Ei suomalaiset ikinä pääsekään pois siitä hyssyttelyn ja kateuden muotista, jos asioista ei olla avoimia. Mukavaa päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattiaräteiksi vaan!
   Kiitos! Ihanaa päivää sinnekin!

   Poista
 3. Aamen!
  Mä olen kans ihmetellyt miten se voi olla keneltäkään pois jos joku toinen haluaa panostaa häihinsä.
  Ysäväpiirissäni olen kohdannut moneen kertaan paheksuvia puheita mm. meidän häihin liittyen.
  Mitä sitten jos meillä ei ole häät kyläkoululla ja häihin menee enemmän rahaa kuin muilla on mennyt? miksi kaikkien pitäisi olla vaatimattomia ja mennä mahdollisimman pienellä budjetilla?
  en minäkään ole kommentoinut ikävästi heidän päätöksiään ostaa järvenranta tonttia ja rakentaa hienoja taloja? uskoisin että niihin on mennyt tuhat kertaa enemmän rahaa kuin meidän tuleviin häihin.

  Minä olen saanut isovanhemmiltani inhottavan kasvatuksen: jos sulla on rahaa, sitä ei pidä näyttää eikä varsinkaan käytttää. Mitä sillä rahalla sitten tehdään? Nyt he ovat yli 80 ja monet jutut jääny tekemättä juuri sen takia, ettei kukkaan vaan ala puhumaan…

  En tarkoita että kierisin rahassa, päin vastoin! Täällä venytetään penniä, mutta haluan häistä juuri sellaiset kuin olen niistä suunnitellut tulevan. Ei pitäisi olla keneltäkään pois. Ja jos on, voi vieraat mennä itseensä ja miettiä omaa käytöstään.

  Budjetista en tykkää puhua vieläkään kellekään. Ihan vain siksi ettei siitä tule sanomista missään. Olen pelkuri, mutta niin se vain menee. Koen häiden olevan kuitenkin sen verran henkilökohtainen juttu, etten kestäisi ylimääräistä haukkumista tai kommentteja joissa minua sanotaan pinnalliseksi. :/

  Jokainen tekee omat valintansa ja seisoo niiden valintojen takana. Pääasia että itse on onnellinen ja tuntee valinnat oikeiksi. :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikista inhottavinta sullakin on se että nimenomaan YSTÄVÄpiirissä. Mikä ihme saa ystävät sanomaan tällaista? Tuntemattomilta sen voi ymmärtää ja niistä ei tarvitsekaan välittää, sillä heillä ei elämääni muutenkaan ole mitään merkitystä. Mutta että ystävät. Tulee kauhean tuomittu, epävarma ja surullinen olo tällaisesta palautteesta YSTÄVILTÄ.

   En halua ikinä herätä vanhainkodissa joku aamu ja katua sitä etten tehnyt sitä ja tätä, käynyt siellä ja täällä vaan kituutin oman elämäni, kokemusteni ja hyvinvointini kustannuksella. Ja se on minun päätökseni, minulle ihan sama mitä muut tekevät. Se on sitten heidän päätöksensä.

   Me elämme nyt ja pidämme sellaiset häät mistä me pidämme! Se aiheuttaa elämässä valintoja, mutta itsepä ne valitsemme. :)

   Poista
 4. Olipa hyvin kirjoitettu ja kaikki niin totta. Viimeinen lause saa hymyn huulille loppupäiväksi, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viimeinen lause vain vahvistaa itseään kun katsoo kaikkia näitäkin kommentteja :)

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus, ja olin kanssasi samaa mieltä. Elämä on liian lyhyt siihen, ettei elä.

  VastaaPoista
 6. Mahtava teksti, täyttä totta! Juuri tänään kirosin mielessäni että mikä ihme näissä suomalaisissa on kun se raha on niin suuri tabu. Mulle ei ole ikinä ollut ongelma kertoa paljonko joku on maksanut (paitsi hyvin pihille äidille :D), paljonko saan palkkaa yms.. Hintavertailu ja kokemusten jako kun on hyödyllistäkin! Esim juuri tuo palkkojenkin salailu on mielestäni vain hölmöä, hieman vaikea toteuttaa minkäännäköistä tasa-arvoa töissä kun ei saa kysyä paljonko samaa työtä tekevät kollegat saa yms.
  Nimim. Varmasti jo ihan uhmataksenikin tätä meininkiä kerron jokaikisen hintatiedon kaikelle kansalle blogissani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä! Rahasta puhuminen ja erityisesti noista palkoista puhuminen on vaikeaa. Avoin politiikka tähänkin ja samasta työstä ja panoksesta sama summa. Jokainen voi sitten omalla ahkeruudellaan ja halullaan tätä korottaa.

   Poista
  2. Sama homma! Mä puhun rahasta yleensä tietoisen avoimesti ja kysyn siitä muiltakin suoraan, sillä mä en ainakaan haluu olla luomassa mitään hyshys-kulttuurin jatkumoa. Omassa blogissa en aio sentilleen erotella omia kaikkia ostoksia, johtuen lähinnä siitä etten halua ilmoittaa esim. Että "kaason kiitoslahjat löysin tarjouksesta 8,90!" ja seuraavana viikkona ojentaa lahjaa, jossa vois aivan hyvin kiikkua hintalappu, kun hinta kerta on blogin kautta tiedossa :D Muuten avoimesti!
   Ja musta se ois ihan hyödyllistä, että blogimaailmastakin sais halutessaan ns. tietoa muittenkin rahanmenosta. Itselleni oli tosi vaikee luoda budjettia, kun ei vaan ihan oikeesti tienny paljonko mikäkin maksaa taikka edes monta nollaa on hinnassa. Oommekin ollut jopa hieman pulassa kun uskoimme esim. että kyllähän cateringin saa alle 2800 euroon. Jep, huutonaurua... eipä saa pk-seudulla.

   Ja musta toi sharing good mood on älyttömän hyvä tapa elää! Se varmasti palkitaan ennemmin kun negatiivisuus! :) ja palkitaanhan se jo oman toiminnan kautta: aatelkaa kuin paska sun elämä olis jis toisten häihinsä törsäämä raha sais sut ihan pois tolaltaan niin että siitä pitäis kitistä pitkin kyliä ;)

   Go girls! Luodaan avoimempaa rahakulttuuria!

   Poista
 7. Ei mitään lisättävää, aamen.

  VastaaPoista
 8. Kylläpä osui ja upposi tämä kirjoitus. Kiitos! Tuntuu kyllä välillä kenkulta se tunne, että vähän pelkää, mitä muut ajattelevat, kun me pystymme ja haluamme(!!!) panostaa häihimme rahallisesti. Minunkin pitäisi vähän rohkaistua vain nauttimaan kaikesta tästä ja ehkä myös olemaan avoimempi hintalappujen suhteen (blogissani). Faktahommanhan on se, että oikeus hehkuttaa omista häistä kuuluu meille kaikille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oikeus on meillä kaikilla! Kaikkihan on täysin asenteesta kiinni, mikäli pidämme tiukasti kiinni vallitsevasta mielialasta, ei tämä tule ikinä muuttumaan. Näytetään me esimerkkiä ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...