lauantai 15. helmikuuta 2014

Simpukat jammaa!

Eilisen ystävänpäivän kunniaksi tein sinisimpukoita itse. Kävin heti maanantaina tilaamassa Hietaniemen kauppahallista kaksi pussillasta valmiiksi perjantaille. Niiden kilohinta ei päätä huimaa, joten vaikka ruoka itsessään kuulostaa tosi hienolta, on se tosi edullista ja helppoa! Syy simpukoihin on meidän kesäiset Ranskan reissumme. Käytännössä elämme simpukoille ja valkoviinillä koko reissujemme ajan!





Ohessa kiinnostuneille ohje sinisimpukoiden liemeen, tämä koskee siis kahta pussillista simpukoita. Ohje on suoraan kauppahallin kalamieheltä, ja minä luotan kauppahallista saamiini resepteihin aina.

Pane simpukat tiskialtaaseen kylmään veteen. Harjaa ne kaikki kunnolla joka puolelta ja poista niistä parta joka pilkottaa kuorien välistä, sen saa nyhtäisemällä irti. Simpukat jotka eivät ole visusti kiinni tai kuori on rikkoutunut, ovat syömäkelvottomia ja ne on heitettävä pois. Kun olet putsannut simpukat pane ne lävikköön valumaan.

Kuullota oliiviöljyssä 1 fenkoli paloiteltuna, 4 salottisipulia ja 2 valkosipulin kynttä. Kaada päälle pullollinen valkoviiniä. Laita sekaan vähän vettä tai kalafondia, itse suosin vettä sillä simpukoista tulee liemeen makua. Mukaan reippaasti timjamia ja halutessaan porkkanaa, jos haluaa pehmeämmän maun. Lopuksi sitten se nyrkillinen voita kattilaan. Kun vesi kiuhuu heitä simpukat sekaan ja sekoita niitä välillä niin että alimmat tulevat päälle. Keitä muutama minuutti, kunnes ne ovat auenneet. Älä keitä liian kauan, sillä silloin simpukan liha kutistuu hyvin pieneksi.

Keitetyt simpukat jotka eivät ole auenneet ovat kuolleita ja syömäkelvottomia ja ne on heitettävä pois. Siivilöi isoimmat timjamin oksat, sipulit ja muut sillä niiden maku on jo tarttunut liemeen. Nosta simpukat lautaselle ja kaada lientä päälle. Simpukoiden kanssa tarjoan yleensä kunnon maalaisleipää sekä miehelle vielä maalaisranskalaisia (itse tehtyjä tietenkin!).

Otsikon nimi tulee muuten Pienen merenneidon "Aalloissa siis"-kappaleesta. En tajua onko se jotain kieroa huumoria, mutta siitä lähtien kun sain idean tehdä simpukoita, on päässäni soinut tuo kyseinen biisi, varsinkin tuon simpukat jammaa, ei muista mammaa -kohdan lisäksi seuraava kohta:

Kas kalat ne maljakossa
Jo ihan on hädissään
Ne ihmiset ahdingossa
Syö jos ovat nälissään
 


2 kommenttia:

  1. Oi, simpukat ja valkoviini kuullostavat niiiin herkullisilta, vielä kun laittaa silmät kiinni ja kuvittelee sen kesäisen ranskan ympärilleen ;)
    Itsehän onnistuisin sössimään jopa veden keittämisen, joten täytyykin Andya patistella tekemään näitä meille :) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tuli superhyviä! Yllätin ihan itsenikin. Olin tosin hiukan epäileväinen että näinköhän saadaan vatsatauti juuri ennen synttärijuhlia, mutta hyvin kävi ja maha kiitti!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...