lauantai 14. joulukuuta 2013

Aikuisten juhla

Aluksi ajattelimme kutsua häihimme ystäväpariskuntamme lapset, mutta sitten mieli muuttui. Ei sillä etteikö nämä kyseiset lapset olisi ihania, mutta lapsia on muillakin ja yhden kutsuminen vaatii kaikkien kutsumisen.

Tykkään näköjään listoista ja laitoin ylös asioita mitä pitää ottaa huomioon mikäli kutsuu myös lapset häihin:

Ruokailu, kaikkien vekarat ei pidä siitä teriyakilohesta ja wasabitahnasta vaan lihapullat ja nakit vie voiton. Lisäksi heille tulee varata tekemistä, mieluiten oma hoitaja ettei vanhemmat voivat keskittyä omaan aikaansa. Tylsistynyt muksu voi olla hyvinkin äänekäs ja puheiden aikaan se on harmillista.

Sijainti. Meidän häämme ovat saaressa, joten sieltä lähtemiseen pitää varata aikaa, näin ollen osa vieraista voi joutua lähtemään jo ennen häävalssia. Lisäksi meri on joka paikassa ja kalliot liukkaita, joten vahinkojen mahdollisuus on suuri.

Joidenkin vieraiden tulematta jääminen. Ymmärrän hyvin jos on ihan pikkuinen kotona, eikä halua erkaantua hänestä. Sitten on jäätävä kotiin, aikansa kaikelle.

Tämä on arka aihe, mutta vieraamme ymmärtävät tämän hyvin eikä monella ole vielä pieniä lapsia. Lisäksi ystävämme ja minun sukulaiset ovat niin äänekästä porukkaa että lapsiraukan kuulo olisi koetuksella. Lisäksi mieheni sisäoppilaitos-kasvatus-aivot eivät kestäisi hetkeäkään kiukuttelua muulta kuin minulta tuona päivänä.
Olen säästänyt kaikki viime vuosina saamamme hääkutsut ja paras teksti minkä aiheeseen niistä löysin on: "Juhlimme aikuisten kesken, joten jätättehän perheen pienimmät huolehtivaan hoitoon".

12 kommenttia:

 1. Hyvä tuo fraasi, saatan lainata sitä myös itse. ;)

  Nykyään kaikki menee lapsien ehdoilla, en ihan aina näin lapsettomana ymmärrä sitä. Milloin miehestä ja naisesta, pariskunnasta tulee pelkkiä vanhempia jotka eivät voisi juhlia yhtä iltaa ilman lapsia? Minun puolestani kaikki meidän häistä lapsien takia pois jäävät saavatkin jäädä sitten pois. En minäkään menisi lastenkutsuille ilman lapsia tai mammatapaamiseen.. Asiat ovat toki erejä, mutta kyllä aikuiset kaipaavat varmasti myös omaa aikaa!

  Mikä olisikaan kamalampaa kuin häävideo jossa papin tärkeän kysymyksen vastauksen peittää alleen lapsen itku? Tai hääkakku jonossa on ensimmäisenä jonkun muksu ennen hääparia? Vaikka sanotaan etteivät lapset opi juhlaetikettiä ellei heitä vie juhliin... Ei meidän häiden tarvitse olla se paikka jossa sitä käyttäytymistä harjoitellaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja aikansa kaikella. On vain normaalia että pari jolla ei ole lapsia järjestää lapsettomat häät.

   Olen ollut häissä jossa en kuullut puheita lasten ilakoinnin vuoksi, mutta myös häissä missä en edes huomannut lasten läsnäoloa. Kaikki riippuu vanhemmista.

   Poista
 2. Itse äitinä olen sitä mieltä, että pitää pystyä välillä olemaan erossakin omasta lapsesta. Toki ymmärrän myös niitä vanhempia, jotka eivät pysty, koska kukin tavallaan. Mutta mielestäni kukaan "lapsellinen" ei voi vaatia, että kaikkiin juhliin saisi viedä omat muksut mukana. Jos ei kertakaikkiaan voi olla yhtä hääjuhlaa ilman lapsia, niin sitten ei vain mene noihin juhliin. That's it! Minä menisin ehdottomasti lapsettomiin juhliin, vaikka kotona on pieni vauva. Eri asia, jos en saisi ketään vauvaa hoitamaan, mutta onneksi sellaista tilannetta ei itselläni usein ole, ettenkö hoitajaa jostain tällaiseen tilaisuuteen löytäisi. Toki normiarjessa ei voi enää samalla lailla mennä, mutta se ei liity taas häihin millään tavalla. Ja jos menee vauvan kanssa iltajuhliin niin ne ei edes ole mielestäni vauvan paikka. Mutta joo tästä varmasti saa riitaa aikaiseksi jonkun toisen äidin kanssa helposti :D Meillä itsellä häissä on lapsia (tietenkin jo omakin), mutta sillä oletuksella, että kukin äiti ja isi huolehtii sitten omistaan, jotka mukaan ottaa. Uskon että meillä on niin fiksuja ystäviä, joilla on lapsia, että tajuavat kyllä kirkuvat lapset kirkossa hiljentää tavalla tai toisella :) Tosin itseäni ei pieni kiljunta edes häiritse. Kai nämäkin tavallaan tottumisjuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, että jokaiset juhlat eivät ole lasten paikka. Juhlien järjestäjän toiveita ja siihen käytettyä aikaa tulee kunnioittaa. Se ei ole mikään hiljainen protesto lapsia vastaan, vaan järjestäjä on vain niin asian päättänyt.

   Mikäli meilläkin olisi kutsuttu lapsia häihin, kuten alunperin mietimmekin, olisi muutama asia muuttunut.

   Poista
 3. Hyviä ajatuksia :) voin kuvitella kuinks joku vetää tästäkin herneen nenään, mutta meitä on moneen junaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti! Onneksi täällä kuitenkin kaikki osaavat olla kannustavia :)

   Poista
 4. Meille ei myöskään tule, olemme itse lapsettomia ja en halua tressata lasten puolesta siittä, että kukaan ei juo niin paljon että ei pystyisi huolehtimaan lapsistansa. Fiiliksen laskee aika nopeasti itkevä ja väsynyt lapsi, joka toivoo päästä kotiin. Mutta äidin ja iskän pitää tilata taksi kun "ollaan vähän otettu". Ei kiitos, jos oikeasti tathtoo tulla juhlimaan kanssamme, löytää varmasti lapsenvahdin tai sitten sulhasen kanssa voidaan auttaa MLL:n lapsenvahdilla =). Meille tulee vain pikkusisareni ja sulhasen sisarusten lapset, koska he ovat meille tärkeimpiä lapsia suvusta. Moni voi rutista aiheesta, mutta en ole niin paljon tekemisissä serkkuni lapsen kanssa että voisin kutsua hänet häihin ja vielä maksaa erillaisesta ruuasta.. Tiedän, että minulle suututaan tästä ja juoruillaan asiasta. Kiitos meille aikuisten häät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin sääli, että jotkut ottavat lapsien kutsumattomuuden henkilökohtaisesti. Vaikka vieraille ne on vain yhdet tämän vuoden häistä, on se parilla tärkeä päivä jota on mietitty ja johon panostetaan.

   Poista
 5. Mielestäni kommentoin tätä tekstiä puhelimella aamusella, mutta kommentti ei kyllä näy. Mitä lienen sählännyt... Tämä on kyllä asia joka nostattaa niskakarvoja pystyyn foorumilla jos toisellakin. Minä itse vanhempana en pahastu siitä, että saisimme kutsun lapsettomiin häihin (kuten olemme saanutkin), mutta en myöskään pidä itseäni "vain vanhempana", mikäli hääjuhlaan osallistumme perheenä emmekä pariskuntana. Tällä siis tarkoitan sellaisia häitä, joihin lapsetkin on kutsuttu. Häitä kuitenkin on yhtä monenlaisia kuin on niiden järjestäjiäkin. Lapsettomille on varmasti itsestäänselvyys, että häät ovat lapsettomat, enkä tätä ratkaisua paheksu millään tavalla. Meidän häissämme taas lapset ovat keskeisessä roolissa ja tekevät meidän mielestämme juhlan. Tämä johtuu varmasti osittain siitä, että meidän kummankin suvuissa aina ollaan juhlittu lasten ollessa läsnä. Me itse siis lähetämme kutsun koko perheelle. On hienoa, jos vanhemmat saavat lapsiaan hoitoon ja haluavat juhlia meidän päiväämme täysillä kahdestaan, mutta ymmärrämme myös sen, että sopivan lastenvahdin löytyminen voi olla mahdotonta tai sitten vanhemmat haluavat juhlistaa hääpäiväämme perheenä. Osalla hääjuhlaamme saapuvista vieraista valtaosa tukiverkoista tulee myös juhlimaan kanssamme ja se jäljelle jäävä osa taas vastaavasti asuu kohtuuttoman kaukana. Kuitenkin haluamme heidät juhlistamaan tärkeää päiväämme, lapsilla tai ilman. :) Lisäksi me olemme aina osuneet niihin onnekkaisiin juhliin, jossa lapset eivät ole aiheuttaneet häiriötä tai olleet vaivaksi. ;) Näin ollen meille kummallekaan ei ole jäänyt huonoa fiilistä lasten osallistumisesta juhlahumuun. Toki se muuttaa juhlan luonnetta jonkin verran ja häiden järjestämiseen tulee enemmän huomioon otettavia asioita.

  Tämä lapsiasia on tainnut tulla esille jo kutakuinkin kaikissa ensi vuonna avioituvien morsianten blogeissa. Kaikilla on oma mielipiteensä aiheeseen ja samalla myös oma tapansa järjestää asia. Minusta se on myös aikamoinen rikkaus tässä blogimaailmassa, että pääsee kurkistamaan myös oman ajatusmaailmansa ulkopuolelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äskeinen kommentti näemmä vilisee kirjoitusvirheitä, mutta yritä parhaasi mukaan olla välittämättä niistä. ;)

   Poista
  2. Olen samaa mieltä, että on hienoa, että tästä syntyy keskustelua. Itsekään en ole muuten ollut juhlissa, jossa lapset olisivat olleet häiriöksi. En sitten tiedä, johtuuko se tottumuksestani lapsiin vai olenko ollut onnekas.

   Poista
  3. Ihanasti sanottu! On hienoa että kaikki kommentoineet ovat asettuneet molemmin puolin ajattelevien kenkiin ja näkevät eri mielipiteiden pointit.

   Lapset tekevät juhlasta täysin erilaisen ja olen itsekin ollut lapsena kaikissa häissä mihin vanhempani menivät. Lasten rajaton ja vilpitön riemu tekee monesta juhlasta kokonaisen. Kuitenkin meidän tilanteemme on se että tällä hetkellä hyvin harvalla ystävistämme on lapsia ja olemme tottuneet juhlimaan aikuisten kesken. En usko että moni lapsi edes viihtyisi meidän juhlissa, sillä on rakennettu hyvin lasten näkökulmasta tylsäksi :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...